Top 6 különleges baklava – a szultánok vajon ettek csokis baklavát?

Ha azt mondom török desszert, te azt mondod, baklava! Valószínűtlenül édes, ragad, csöpög, hízlal, kikészíti az érzékeny fogakat, elképesztő nehéz elkészíteni.. és mégis meghódította a világot és évek óta már minket, magyarokat is kényeztet! (bár tény, hogy itthon még sehol nem találtam olyan fantasztikus pisztáciás baklavákat, mint Törökországban!)

Közel-Kelet, Mediterráneum egy része, Balkán és a Kaukázus – területek, melyek mind magukénak vallják a baklavát. Összeköti az arabokat, törököket, örményeket, görögöket, bolgárokat és még sok-sok népet!

Állítólag már a bizánciak is ezzel kényeztették magukat, mikor életüket egy kicsit édesebbé kívánták tenni, ugyanakkor a közép-ázsiai népek körében is előfordul ennek a desszertnek 1-1 változata.

Valószínűleg a baklava őse a vándorló türk népektől származik, akik mivel nem kemencében sütöttek kenyeret, inkább egy felforrósított lapon yufkát (a baklavához is használt vékony tészta) készítettek. A yufka rétegek közé ezer fajta tölteléket tettek, ha édesen akarták fogyasztani, mehettek bele az öszetört magvak és a méz minden mennyiségben. Valahogy így születhetett a baklava. Ez az étel aztán találkozott a perzsák körében, akkoriban nagyon kedvelt, sütőben sütött, mogyoróval, pisztáciával töltött édességekkel és kettőjük nászából születhetett a baklava. Mai formáját az oszmán korban nyerte el, a vele kapcsolatban született legelső feljegyzés a Topkapi Palota egy 1473-ból származó füzetéből származik. Később aztán a nagy utazó, Evliya Çelebi is beszámol arról, hogy milyen finom volt ez a baklava nevű édesség. A későbbi leírásokból tudni lehet, hogy a baklavát leginkább a palotában, azon kívül pedig a nagy ünnepekkor fogyasztották. Ahogy múlt az idő, egyre vékonyodott a tészta és ez bizony már igazi mesteri hozzáértést kívánt. Így eljött az az idő, amikor már nem készíthette bárki a baklavát, nagy elismerés illette azt, aki igazán szinte átlátszó vékonyságúra tudta kinyújtani a tésztát. A fogadókban is az új szakácsokat úgy tesztelték, hogy rizspiláfot és baklavát kellett készíteniük, a szultáni szerájban pedig mindig külön felelőse volt a baklava-készítésnek, hiszen a szultánok nagy kedvencévé vált ez a finomság. Még az utolsó szultán, VI. Mehmed 1920 áprilisában adott ebédjének is egyik desszertje a baklava volt, amint arról a vacsoráról megmaradt írott menü tanúskodik.

Na de azóta sokat változott a cukrászat és vele a baklava is! Ha bemegyünk egy baklavaboltba, beleszédülünk a választékba és szinte biztos, hogy cukorsokkal szédelgünk ki az üzletből azok után, hogy mindenbe egy kicsit belekóstoltunk 🙂

Nézzük a legérdekesebb variációkat! Ismerve a nevüket és tartalmukat, legközelebb talán könnyebben eligazodtok a baklava-rengetegben! 🙂

Havuç dilimi baklava (répa formájú szeletbe vágott baklava)
kuru
Kuru baklava (száraz baklava)

Kuru baklava (száraz baklava)
A száraz arra utal, hogy nincs sok nedvesség a baklavában (vagyis kisebb az esélye, hogy rácsepegtesd a ruhádra a ragadós szirupot 🙂 ) Ez kicsivel kevesebb cukorszirupot és több pisztáciát tartalmaz, mint a szokásos baklavák, ami miatt kicsit könnyedebb, de mégis intenzívebb íze lesz. Ez a legjobb választás, ha utaztatni akarod, mert tovább eláll, úgyhogy ezt válaszd, ha legközelebb ajándékként hoznál valamit haza a törököktől!

Çikolatalı Baklava (csokis baklava)
Miért is ne kombináljuk ezt a két mennyei édességet és kreáljunk valami teljesen újat? A csokival töltött baklava az egyik kötelező eleme kell hogy legyen a következő törökországi kirándulásodnak!

Havuç dilimi baklava (répa formájú szeletbe vágott baklava)

Legtöbbször mogyoróval töltött répaformájúra vagy inkább tortaformájúra vágott baklava 🙂

Sütlü Nuriye (tejes Nuriye -utóbbi egy lánynév)
Şöbiyet

Şöbiyet
És akkor szintet ugrunk és elérünk a Şöbiyethez, ami nem más, mint egy háromszög formára hajtott kis baklavatáska rengeteg pisztáciával és töltelékként kaymakkal (sűrű török tejszín) – ha még nem lett volna elég kalóriadús az édesség enélkül is! Ja és persze a törökök nem játszanak kicsiben, ők általában extra kaymakot is kérnek mellé, hogy jobban csússzon.. :))

Yaprak şöbiyet (levél şöbiyet)
Képzeld el a világon legeslegvékonyabbá nyújtott baklavatésztát a fent említett háromszögbe hajtogatva! Tömd meg pisztáciával és kaymakkal annyira, hogy majd szétdurranjon. Na ez az amitől szerintem, ha csak rágondolunk, már hízunk 5 kilót! De azért próbáljátok ki, isteni!!!!

Sütlü Nuriye (tejes Nuriye -utóbbi egy lánynév)
Mi lenne ha a cukorszirup helyett tejet öntenénk a baklavára? Állítólag ez akkor lett népszerű, amikor a ‘80-as években korlátozták a cukorfogyasztást. Mivel az embereknek nagyon ízlett ez a változat is, ezt is továbbkészítik a klasszikus verzió mellett.

(Fotók: Pinterest)