Skip to content

Kalandozás

A török gasztronómiához kapcsolódó pályafutásom ezzel a bloggal indult, ahol 3 éven át osztottam meg különleges recepteket és gasztrotörténeti érdekességeket.
Azóta a főzés vette át az írás helyét, de a cikkek mit sem vesztenek aktualitásukból! Olvassátok szeretettel!

Török street food, ami nem döner – egy rejtőzködő török büfé az Astoriánál

Akármilyen gazdag is Törökország street food választéka, sajnos itthon ebből mi csak a dönerrel találkozhattunk és általában annak sem a legjobb változatával.. De jelentem van alternatíva!
Tovább olvasom

A nagyi főztjének ízei extravagánsan modern tálalásban

Csütörtökön megnyitott a Gourmet Fesztivál, amelynek kiemelt külföldi vendége, Törökország egyik legismertebb szakácsa, Maksut Aşkar. Munkásságát már régóta követem, mert elképesztően inspiráló!
Tovább olvasom

Ahol szúrós csorbókából, repcsényretekből és keserűfűből készül saláta – török termelői piacok

Végre, végre itt a tavasz és csak úgy ontja magából a csodás zöldségeket és gyümölcsöket! Legnagyobb szerencsénkre a termelők és a piaci árusok egyre bevállalósabbak.
Tovább olvasom

Fűszerkönyvtár, fekete gumikesztyű burgerevéshez, virágos tejeskávék – különlegességek az isztambuli gasztrovilágból

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akárhányszor elutazom külföldre, mindig bajban vagyok, hogy melyek vajon a leghitelesebb források, ha tippeket szeretnék gyűjteni ahhoz, hogy hova menjek enni/inni/szórakozni?
Tovább olvasom

Ahol májas kebab és bárányleves a reggeli – utazás az ezerszínű Délkelet-Törökországba

A tél kellős közepén, mikor már rég elmúlt a karácsony, sőt, az azt követő diétán is túl vagyunk, de messze még a tavasz, a nyári utazások meg pláne...
Tovább olvasom

Nedves hamburger, pisztáciaszósz és “marha-bacon” – isztambuli burger-sztori

Az elmúlt hetek pulyka-hal-bejgli-lencse-malac túladagolása után évkezdő posztként valami könnyed témát szerettem volna eredetileg választani...
Tovább olvasom

Ittak-e a szultánok forró csokit?

Mikor egy újabb bejegyzés témáján gondolkoztam, rájöttem, hogy nem igazán tudok arról semmit, hogy a törökök mióta élvezik ennek a finomságnak a boldogító hatását…
Tovább olvasom

Töltelék-történet, avagy a töltött zöldségek útja Anatóliától a svéd király asztaláig

Töltött káposzta, töltött paprika, töltike, sőt, kolbász! Be kell valljuk, mi sem vagyunk különbek török barátainknál, imádunk tölteni, zöldségbe zöldséget, zöldségbe húst, húst bélbe és így tovább!
Tovább olvasom

Báránybélből street food? Kokoreç-sztori!

Bármerre is jártok Törökországban, még a mai napig számos helyen láttok gurulós kis kocsikat, melyekről finomabbnál finomabb csemegék kacsintgatnak rátok.
Tovább olvasom

Egy desszert Noé bárkájáról!

Szeptember 30-án volt ebben az évben Asure napja, amely Noé legendájához kötődik, mégis leginkább muszlim országokban emlékeznek erre a napra egy szép közösségi szokással.
Tovább olvasom