Fűszerkönyvtár, fekete gumikesztyű burgerevéshez, virágos tejeskávék – különlegességek az isztambuli gasztrovilágból

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akárhányszor elutazom külföldre, mindig bajban vagyok, hogy melyek vajon a leghitelesebb források, ha tippeket szeretnék gyűjteni ahhoz, hogy hova menjek enni/inni/szórakozni? Isztambul esetében, habár folyamatosan igyekszem követni a legújabb trendeket és az új étterem-nyitásokat, egy közel 20 milliós lakosú városnál szinte lehetetlen tartani a tempót.

Talán egy kis segítséget nyújthat a tájékozódásban az, hogy a Time Out Istanbul magazin minden év januárjában számos kategóriában osztja ki az ún. Yeme-İçme Ödüllerit, vagyis az Evés-Ivás Díjakat, melyekkel elsősorban újonnan megnyitott vagy felfutóban lévő helyeket díjaznak. Nem volt ez másképp ebben az évben sem, úgyhogy ha esetleg Isztambulba készülnétek és nyitottak vagytok az újdonságokra, akkor ezt a listát mindenképp mentsétek el az útitervetekbe!

Legjobb étterem: Mürver Restaurant (mürver jelentése bodza)
A világ 51. legjobb éttermének megválasztott Mikla séfjének újabb étterme (Mikláról szóló, múlt évi beszámolómat itt olvashatjátok) a Novotel Istanbul Bosphorus legfelső emeletén. Ha egy igazán romantikus, a Topkapi palotára és Boszporuszra kilátást nyújtó étterembe vágytok, itt a helyetek! A Mürvernek ráadásul az a különlegessége, hogy autentikus török ételek szerepelnek a menüjükön egy kis kortárs csavarral, ráadásul az étterem kellős közepére építettek egy hatalmas kemencét, így az ételek többsége a szemünk láttára készül a tűzön vagy épp a parázson. A kemence megépítése egyben építészeti bravúr is, hiszen csoda, hogy az alatta lévő födém ekkora hatalmas súlyt elbír. Amit ne hagyjatok ki: égei-tengeri saláta tengeri és tengerparton növő vadnövényekkel parázson grillezett polippal. (Fotó: cover)

Legjobb séf: Umut Karakuş
Umut Karakuş-ról azért muszáj néhány szót ejtenem, mert ő vezeti azt az éttermet, amit kötelezően egyszer az életünkben meg kell látogatnunk Isztambulban. Olyan fantasztikus szintre fejlesztette a meze-kínálatot (spanyol tapas török megfelelője) Aila nevű éttermében, mely utánozhatatlan. Megtalálhatóak vegán, klasszikus, tengeri, olívaolajos és meleg mezék, ezeken felül pedig még zseniális saláták, levesek és persze frissen sült kebabok, pidék. De nem csak a menü miatt érdemes idelátogatni, hanem az egészen egyedülálló, több mint 100 fűszerből álló “fűszerkönyvtár” miatt is, mely tökéletesen felvezeti azt, hogy milyen különleges fűszerezésű ételek fognak az asztalunkra kerülni.

Az Aila fűszerkönyvtára (fotó: www.facebook.com/ailafairmontquasaristanbul)

A legjobb török zenés hely: People
Ha nem egy hétköznapi szórakozóhelyen szeretnétek egy görbe estét tartani, hanem fokoznátok egy kicsit a török életérzést, akkor a Time Ourt szerint a People a legjobb választás, ugyanis itt biztos, hogy csak török fellépőkkel találkozhattok és ha megéheztek, akkor sem csak valami drága szendviccsel kell beérnetek, hanem szuper köftéket (török fasírt), sőt grillezett bárányt is találtok az étlapon.

A legjobb húsos étterem: Elbet Steakhouse
Furcsa mód amellett, hogy Törökországban is egyre népszerűbb a vega és vegán étkezés, valamint életforma, úgy tűnik, mintha a húsimádók is egyre többen lennének. Vagy legalábbis erre utal az a jelenség, hogy az elmúlt években egyre több steakhouse nyílt meg és számos, a szakmájában elismert hentes vágott bele az étterem-nyitásba. Az Elbet séfje is így kezdte és mára a legjobb steakhouse-nak megválasztott éttermet viszi, ahol a legnagyobb problémánk max. az lehet, hogy hús-szusit, carpacciot vagy szuperomlós marhasteaket kérjünk.

Carpaccio by Elbet Restaurant (fotó: www.facebook.com/elbetsteakhoue)

A díjnyertes meyhane csodaszép belső tere (fotó: www.facebook.com/muskulpesentlokantasi)

A legjobb meyhane: Müşkülpesent
A meyhanekról korábban már írtam egy hosszabb bejegyzést és továbbra is azt tartom, hogy nem lehet igazán megtapasztalni a török, sőt az isztambuli életérzést, amíg el nem megyünk egy élőzenés, jó borokat és mezéket kínáló igazi tradicionális meyhaneba (ha tehetjük török ismerősökkel.) Amit semmiképp ne hagyjatok ki a mezék közül: főtt bulgurgombócok kecskesajt ágyon és a szarvasgombás babkrém (fava). Extra különlegesség, hogy minden tányéron Cemal Süreya híres török költő rövid versei/gondolatai olvashatók, így egész biztos, hogy lesz muníció a jó ételek és borok melletti világmegváltó beszélgetésekhez.

 

A legjobb burger: B.O.B
Nomen est omen, hiszen a burgerező neve is a best of burger rövidítésből áll össze, így talán el is várható volt tőlük, hogy hozzák a legjobb minőséget. Különlegessége, hogy a burgerek többségéhez egy speciális török juhsajtot (kaşkaval) használnak, az meg már csak extra érdekesség, hogy minden vendégnek fekete gumikesztyű jár a burger mellé, csak hogy ne legyen könyékig maszatos! :))

 

Gumikesztyű és burger 🙂
(fotó: www.facebook.com/bob-best-of-burger)

Virágos kávé virággal (fotó: www.facebook.com/miskistanbul)

A legjobb Reşitpaşa kerületben található hely: Misk İstanbul Floral Cafe
Furcsa lehet, hogy kifejezetten egy kerületre koncentrálva adnak egy díjat, de ez már szokássá vált, hogy egy ekkora metropoliszban figyelni kell az újonnan feltörekvő, fejlődő negyedekre. Jól is tették ezúttal is, hiszen Reşitpaşaban működik egy olyan hely, amire példát máshol még nem láttam. Találkoztam már olyan kávézóval, mely egy lámpabolttal fuzionált, de olyan üzlettel még nem ami egyszerre virágbolt és kávézó is. Szerintem ennél léleksimogatóbb és nyugisabb helyet el sem lehet képzelni. Csodás virágillatban ülsz, szürcsölöd a virágmintákkal díszített tejhabos kávéd vagy élvezed az ehető virágokkal felturbózott szuperegészséges palacsintát és gyönyörködsz a virágrengetegben, sőt ha kedved támad, akár magadnak is alkothatsz egy csokrot vagy dekorációt.  

 

A legjobb pub: Craft Beer Lab
Bár Törökországban hazánkhoz képest még nagyon gyerekcipőben jár a kézműves sörök készítése, legalább már elkezdődött egy nyitás arrafelé, hogy az európai kézműves söröket eljuttassák a török vendégkörhöz. Ez eddig a Craft Beer Labnek sikerült a legjobban, melyhez egy elég erős belsőépítészeti design és egy szuper kerthelyiség is tartozik, úgyhogy igazán menő kis hely! Ha nagy társasággal utaztok és egyik este nem vágytok igazán aktív szórakozásra, csak egy jó hangulatú sörözésre, akkor ne gondolkozzatok sokat, irány a Craft Beer Lab.