Gasztroarcok vol. 5 – a çiğköftés Budapestre jön

Bizonyára emlékeztek arra, hogy néhány hónapja egy teljes bejegyzést szenteltem a çiğ köftének, mely eredetileg egy nyers marhahúsból készült étel, ma azonban inkább csak a vegán verziójával találkozunk, melynek alapanyaga a finomszemű bulgur.

Újra visszatérek a témához, ugyanis a magyarországi török vendéglátás egy mérföldkövéhez érkezünk ezen a héten: çiğköftés nyílik Budapesten!

Az üzlet nyitása alkalmából készítettem egy mini interjút a tulajdonossal, mely remélem, meghozza a kedveteket ahhoz, hogy mihamarabb megkóstoljátok a kínálatukat!

Budapest telis-teli van már török és egyéb keleti gyorséttermekkel, melyek nagy része nem kockáztat, fő termékként a már mindenki által ismert döner szendvicset árulják. Honnan jött az ötlet, hogy ön egy teljesen ismeretlen ételfajtával törjön be a magyar piacra?

Természetesen sokkal kisebb kockázat rejlik abban, ha az ember már egy jól ismert terméket forgalmaz, de én már jó néhány éves tapasztalatot gyűjtöttem hasonló téren más országokban és hiszek abban, hogy a magyarok is meg fogják szeretni ezt a rendkívül egyszerű, de annál ízletesebb és egészségesebb ételt.

Ezek szerint más országokban is megismertette már a helyi lakosokkal a çiğ köftét? Vagy esetleg más ételekkel is próbálkozott?

Én Németországban születtem, ott nőttem fel, de mindezek ellenére nagyon ragaszkodom a saját gasztronómiai kultúrámhoz. Törökországban szinte minden utcasarkon van egy çiğ köftés és néhány éve úgy gondoltam, hogy ezt az ételt a németekkel is meg kéne ismertetni, hiszen például a diákok számára egy tökéletes alternatívája lehet a pizzának vagy a hamburgernek, hisz olcsó, ízletes és ráadásul még egészséges is. Így történt, hogy sorra nyitottuk az üzleteinket Németországban, melyekből ma már négyet üzemeltetünk.

Általánosságban kikből áll a vásárlóközönség? Németek vagy ott lakó törökök?

Egyelőre azt kell mondjam, hogy nagyjából 60-70%-a a vásárlóknak török, de egyre inkább kezd elterjedni a fiatalok körében is és ez szerintem az egészségtudatos étkezési szokások népszerűségének is köszönhető.

Úgy látom az étel egészséges mivolta az egyik legfontosabb jellemzője az önök kínálatának.

Igen, ez teljes mértékben így van. Szeretném mindenképp kihangsúlyozni, hogy a Çiğköftem márka emiatt különbözik megannyi más çiğ köftét áruló büfétől vagy étteremlánctól. Míg számos más cég Törökországból fagyasztva hozatja Európába a cig köftét, nekünk alapvető szabályunk, hogy minden nap frissen készítjük el, friss alapanyagokból. Ugyanez az egészségtudatos szemlélet köszön vissza az üdítő kínálatunkban is. Nálunk nem találnak a hűtőpultban agyoncukrozott italokat, mi egy német márkával szerződtünk, akik nagyrészt bioalapanyagokból állítják elő a gyümölcsleveiket, limonádékat, teákat, melyek többsége semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Itthon is egyre többen figyelnek már az egészségtudatos étkezésre, a fent elmondottak biztos sok mindenki figyelmét felkeltik majd. De ha már bemutattuk az italokat, beszéljünk a lényegről! Pontosan mit lehet majd önöknél enni?

A çiğ köfte mint tudják, eredetileg húsból készült Törökországban, azonban manapság szinte mindenhol csak a húsmentes verziót találjuk meg. A Çiğköftem márka is csak a bulgurból készült çiğ köftét készíti, ami gyakorlatilag nem más, mint finomszemű bulgur 18 válogatott, illatos, a török konyhára jellemző fűszerrel és paradicsomvelővel összekeverve. Ebből alkotunk kis gombócokat, amit aztán akár lavasba csomagolva szendvicsként, akár hamburgerként, akár csak egy salátával kísérve fogyaszthatnak a vendégek. Lesz belőle csípős és kevésbé csípős verzió is, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Úgy gondolom, hogy a mai rohanó világban ez egy olyan gyorsan és könnyen fogyasztható étel, mely mindenki tetszését elnyeri majd!

Fotó: http://modernet.com.tr/page/169/sakatat-eti.html

Reméljük, hogy így lesz! Mit lehet tudni az elkészítéséről, illetve az elkészítőiről? Törökök fogják gyúrni a çiğ köftét vagy magyarok?

Három szakácsunk van, mindhárman magyarok. Mivel a minőség nagyon fontos nálunk, ezért mindhármukat Bécsbe küldtük ki egy többnapos továbbképzésre, ahol a çiğ kötfe készítés minden titkát megtanulták. A nyitáskor még Törökországból csatlakozik hozzájuk egy oktató, aki két hétig felügyeli az egész konyha működését, de utána már teljes mértékben rájuk bízzuk magunkat.

Van már esetleg konkrét elképzelése, hogy hogyan szerettesse meg ezt az ismeretlen ételfajtát a magyarokkal?

Természetesen! Kezdetben ingyen kóstolót fogunk kínálni az üzletünk előtt, hisz a legfontosabb az, hogy az emberek maguk tapasztalják meg, milyen a çiğ köftének az íze. Végeredményben egy ételről van szó, ezért a szavaknál sokkal többet ér egy kóstoló! 10 éve élek Magyarországon kisebb-nagyobb megszakításokkal, ezért tudom, hogy a magyar embereknek sokkal fontosabb az ilyen jellegű tapasztalás, mint mondjuk egy szépen megfogalmazott brosúra. Ezenkívül természetesen igyekszünk a médiában minél több helyen megjelenni, valamint együttműködni olyan helyi partnerekkel, akik szintén a török gasztronómia népszerűsítésében érdekeltek.

Előre is sok sikert kívánok hozzá! Én mindenképp az első kóstolók között leszek! Utolsó kérdésként már csak arra lennék kíváncsi, hogy milyen ambíciói vannak a jövőt illetően? A Çiğköftem márka Törökország egyik legsikeresebb gyorsétterem lánca, melynek összesen 318 üzlete van szerte Törökországban, Európában és Amerikában. Hány üzletet terveznek Budapesten nyitni?

Elsőként az Oktogonon nyitunk néhány napon belül, ugyanis szerettük volna, ha egy olyan helyen nyílik meg az első üzlet, ami központi fekvésű és ahol nagy a gyalogosforgalom. Amint beindul az első éttermünk szeretnénk terjeszkedni és terveink szerint rövid időn belül további négy üzletet fogunk nyitni.

Cím: 1066 Budapest, Teréz krt 20. 

Várható nyitás: 2016. május 28.