Skip to content

Adventures

My journey in the field of Turkish gastronomy began with this blog, where for 3 years, I had been sharing unique recipes and interesting gastro-historical stories with the readers. Since then, actual cooking took over the writing but the articles are still interesting and up-to-date. I recommend them to you wholeheartedly.

Török street food, ami nem döner – egy rejtőzködő török büfé az Astoriánál

Akármilyen gazdag is Törökország street food választéka, sajnos itthon ebből mi csak a dönerrel találkozhattunk és általában annak sem a legjobb változatával.. De jelentem van alternatíva!
Tovább olvasom

A nagyi főztjének ízei extravagánsan modern tálalásban

Csütörtökön megnyitott a Gourmet Fesztivál, amelynek kiemelt külföldi vendége, Törökország egyik legismertebb szakácsa, Maksut Aşkar. Munkásságát már régóta követem, mert elképesztően inspiráló!
Tovább olvasom

Ahol szúrós csorbókából, repcsényretekből és keserűfűből készül saláta – török termelői piacok

Végre, végre itt a tavasz és csak úgy ontja magából a csodás zöldségeket és gyümölcsöket! Legnagyobb szerencsénkre a termelők és a piaci árusok egyre bevállalósabbak.
Tovább olvasom

Fűszerkönyvtár, fekete gumikesztyű burgerevéshez, virágos tejeskávék – különlegességek az isztambuli gasztrovilágból

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én akárhányszor elutazom külföldre, mindig bajban vagyok, hogy melyek vajon a leghitelesebb források, ha tippeket szeretnék gyűjteni ahhoz, hogy hova menjek enni/inni/szórakozni?
Tovább olvasom

Ahol májas kebab és bárányleves a reggeli – utazás az ezerszínű Délkelet-Törökországba

A tél kellős közepén, mikor már rég elmúlt a karácsony, sőt, az azt követő diétán is túl vagyunk, de messze még a tavasz, a nyári utazások meg pláne...
Tovább olvasom

Nedves hamburger, pisztáciaszósz és “marha-bacon” – isztambuli burger-sztori

Az elmúlt hetek pulyka-hal-bejgli-lencse-malac túladagolása után évkezdő posztként valami könnyed témát szerettem volna eredetileg választani...
Tovább olvasom

Ittak-e a szultánok forró csokit?

Mikor egy újabb bejegyzés témáján gondolkoztam, rájöttem, hogy nem igazán tudok arról semmit, hogy a törökök mióta élvezik ennek a finomságnak a boldogító hatását…
Tovább olvasom

Töltelék-történet, avagy a töltött zöldségek útja Anatóliától a svéd király asztaláig

Töltött káposzta, töltött paprika, töltike, sőt, kolbász! Be kell valljuk, mi sem vagyunk különbek török barátainknál, imádunk tölteni, zöldségbe zöldséget, zöldségbe húst, húst bélbe és így tovább!
Tovább olvasom

Báránybélből street food? Kokoreç-sztori!

Bármerre is jártok Törökországban, még a mai napig számos helyen láttok gurulós kis kocsikat, melyekről finomabbnál finomabb csemegék kacsintgatnak rátok.
Tovább olvasom

Egy desszert Noé bárkájáról!

Szeptember 30-án volt ebben az évben Asure napja, amely Noé legendájához kötődik, mégis leginkább muszlim országokban emlékeznek erre a napra egy szép közösségi szokással.
Tovább olvasom

Meghódítottuk Isztambult…főzelékkel!

Ti miket szoktatok főzni a külföldi ismerőseiteknek, amikor az igazi tradicionális magyar konyhát szeretnétek bemutatni? Gyanítom gulyás leves, pörkölt, disznótoros kerülnek első körben az asztalra.
Tovább olvasom

Top 6 különleges baklava – a szultánok vajon ettek csokis baklavát?

Ha azt mondom török desszert, te azt mondod, baklava! Valószínűtlenül édes, ragad, csöpög, hízlal, kikészíti az érzékeny fogakat, elképesztő nehéz elkészíteni.. és mégis meghódította a világot és évek óta már minket, magyarokat is kényeztet!
Tovább olvasom

Készíts te is török mezevacsorát otthon! – 3 szuperkönnyű recept

Itt a hétvége és úgy néz ki, hogy jó idő ígérkezik, így aki megteheti még kiülhet a kertbe/teraszra falatozni és élvezni az indián nyarat. Ilyenkor senkinek nincs kedve órákat eltölteni a konyhában főzőcskézéssel, ugyanakkor jól esik, ha még tudjuk élvezni egy kicsit a nyári zöldségeket!
Tovább olvasom

Egy tökös török – avagy musakka másképp

Elképesztő tempóban rohan a nyár, csak kapkodom a fejem, hogy már megint melyik gyümölcsnek/zöldségnek múlt el a szezonja! Bár általában én előre nézem ki a recepteket és azok szerint vásárolok be, most úgy döntöttem, hogy a meleg évszak hátralevő néhány hetében mindenféle tervezés nélkül összegyűjtöm a kosaramba a piacon fellelhető legszebb idényzöldségeket és azokhoz keresek majd török recepteket.
Tovább olvasom

Tutanhamon útitársa, Szulejmán kedvenc frissítője, a nyár íze – görögdinnye-sztori

Nektek mi az az egyetlen íz, ami bármikor a nyarat juttatja eszetekbe? Nekem egész biztosan a görögdinnye!
Tovább olvasom

Egy úttörő étterem Isztambulban a ’90-es években: a város első vöröshúsmentes étterme, a Zencefil

Isztambulban az éttermek között az első úttörő, vöröshúsmentes és elsősorban növényi ételek kínáló étterem a Zencefil volt.
Tovább olvasom

Ahol a csirke nem hús, de van vegán-barát város vegán fesztivállal

“Dehogy, ebben az ételben nincs hús.. csak csirkével készült! Ja, hogy vegetáriánus vagy?! Kiszedegetjük belőle a húsdarabokat, semmi gond!.. Ja hogy, nem csak szimplán diétázol, hogy formába gyere, hanem meggyőződésből nem eszel húst?? Nem értem…”
Tovább olvasom

Török ízbomba 15 perc alatt – gránátalmás bulgursaláta

A török konyha egyik legfontosabb alapanyaga a bulgur, amelyet ezernyi fajta ízesítéssel tálalnak akár előételként, akár salátaként, köretként vagy főételként. Törökországban szerintem nem létezik olyan ember, aki ne ismerné a kısır nevű salátát, mely egy elképesztően friss ízbomba!
Tovább olvasom

Török húsmentes gasztrohónap Budapesten – interjú az ihletadó Steiner Kristóffal

Néhány hónappal ezelőtt átálltam a pult másik oldalára és kivételesen nem én tartottam főzőkurzust, hanem én tanultam, nem is akárkitől, Steiner Kristóftól, a vegán életmód itthoni nagykövetétől!
Tovább olvasom

Güllaç – rózsavizes édesség Ramadánra… vagy bármikorra!

Megkezdődött a Ramadán, a muszlimok egy hónapig tartó böjtje. Múlt évben írtam róla, hogy bár napközben a muszlim hívők nagy része igyekszik betartani a böjt előírásait és nem eszik, nem iszik, ahogy lemegy a nap, olyan különleges ételek kerülnek az asztalra, melyeket az év más szakában nem vagy csak elvétve készítenek.
Tovább olvasom