Időutazás a nyárba! – garnélarák agyagtálban sütve török módra

Nyár, napsütés, Isztambulban egy tengerparti kis vendéglőben ülök és körbeleng a faszénen sült hal és a sós víz illata. No igen, miről másról is álmodoznék, mikor már hetek óta kinn nappal is -10 fok van..

Fel kellett melegítenem valahogy a lelkemet, de most úgy döntöttem, hogy nem a nehéz, fűszeres dél-kelet törökországi ízekhez nyúlok, hanem a tenger ízeivel próbálok időutazni egy augusztusi forró estébe.

Bár nem vagyok nagy tenger gyümölcsei rajongó, ez mégis egy olyan fogás, ami az első találkozásunkkor elvarázsolt és azóta is nagy a szerelem! 🙂

Karides güveç vagyis garnéla agyagtálban elkészítve

Hozzávalók (eredeti recept 4 személyre írja, de mi ketten sec perc alatt elpusztítottuk)

1 hagyma

1 zöld kaliforniai paprika

2-3 gerezd fokhagyma

1 kk koriandermag

1-2 kk morzsolt török pirospaprika vagy chilli

1 kk cukor

1 ek fehérborecet

2 x 400 gramm darabolt paradicsom konzervben

1 kis csokor friss petrezselyem

500 gr megtisztított garnélarák (természetesen jobb ha frisset vesztek pl a Lehel piacon, de én most beértem a fagyasztott, konyhakész változattal)

150 gr sajt (lehet trappista, cheddar vagy ezek keveréke)

Só, bors

Szeleteljük (ne apróra daraboljuk) a hagymát, csumázzuk ki és vágjuk fel a paprikát, majd egy serpenyőben hevítsünk olajat. Öntsük bele a hagymát, a paprikát, a felaprított fokhagymát, a koriandermagokat és a pirospaprikát. Pirítsuk meg alaposan, majd jöhet a cukor, a fehérborecet, a paradicsomkonzervek és a petrezselyem fele, illetve a só és bors. Főzzük kb 20 percig, addig, amíg sűrű szósz nem lesz belőle. Közben melegítsük fel a sütőt 200 fokra. Ha kész a szósz, keverjük bele a garnélákat, majd kanalazzuk át egy agyagedénybe (bár a törökök általában zománc nélkülit használnak, nekem csak zománcos volt itthon, de gyakorlatilag bármilyen tűzálló tál megteszi), szórjuk meg reszelt sajttal és toljuk be a sütőbe még 20 percre vagy amíg a sajt meg nem olvad és pirul a tetején.

A paradicsomos alap kész, garnéla is benne
imag3832_1
Ez a rengeteg sajt fog csodásan barnára pirulni

Tálaljátok petrezselyemmel megszórva, salátával és friss kenyérrel, csukjátok be a szemeteket és máris a török tengerparton találjátok magatokat!

és kész a karides güveç! 🙂